Roodkapje

Gamen is fun, leerzaam en het kan zorgverleners helpen in hun werk.

UMCG-hoogleraar Ouderengeneeskunde Sophia de Rooij is nu de serious game Roodkapje aan het ontwikkelen. Samen met hun mantelzorger kunnen ouderen met lichte geheugenproblemen hiermee binnenkort regelmatig gamen. De invulling van het spel gaat in co-creatie, wat betekent dat de game en de inhoud ervan tot stand komt in samenwerking met verschillende partijen, waaronder mantelzorgers, ouderen en professionals.

Roodkapje is opgehangen aan het sprookje dat iedereen kent. Oma wil zo lang mogelijk in haar huisje in het bos blijven wonen. De boze wolf staat voor alles wat die wens kan bedreigen.

Met Roodkapje wil het Alzheimer Centrum Groningen i.o. mantelzorgers en mensen met dementie op een natuurlijke manier ondersteunen. Dit vooral bij het tijdig met elkaar in gesprek gaan over belangrijke onderwerpen die ter sprake komen na het stellen van de diagnose dementie. Roodkapje maakt inzichtelijk welke zorg er waar en wanneer nodig is.

“Een lege koelkast. De pinpas die weer kwijt is. Het huis dat niet zo netjes is. Bedoeling van Roodkapje is dat mantelzorgers, familie, betrokkenen en ouderen lastige onderwerpen op een veilige manier kunnen aansnijden. Zo kunnen ze oplossingen zoeken voor zaken die de zelfstandigheid van ouderen in gevaar brengen en zelf de regie houden”, aldus Sophia de Rooij.

Volg Roodkapje op Twitter: @roodkapje_sg