Subsidie voor diamantjesonderzoek Romana Schirhagl

woensdag 27 januari 2016

  • Zorg Innovatie Forum

Dr. Romana Schirhagl van de vakgroep Biomedical Engeneering ontvangt  een subsidie van 400.000 euro  voor haar verouderingsonderzoek met behulp van kleine diamantjes. Hiermee gaat zij het gedrag van vrije radicalen (moleculen) in een cel onderzoeken.

Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn, omdat ze gezonde cellen kunnen beschadigen. De schade die zij veroorzaken in een cel speelt een rol in veroudering. Vrije radicalen bestaan maar heel kort, en zijn daarom moeilijk te bestuderen. Met de nanodiamantjes kan dat wel, want die reageren op de magnetische velden van de vrije radicalen door van helderheid te veranderen. Schirhagl wil in dit onderzoek nagaan welke vrije radicalen in een cel zijn en op welke manier deze ontstaan. Hiermee wil ze meer te weten komen over het verouderingsproces op moleculair niveau. Een nieuw aan te trekken PhD’er gaat het onderzoek uitvoeren.

Zij krijgt deze subsidie van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). FOM bevordert het fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland en is onderdeel van NWO. FOM spreekt in haar toekenning in zeer lovende bewoordingen over dit onderzoek: "The proposal belongs to the hot topics in the current bio-research and if successful can have a high impact on the scientific field" en “The proposal is highly original as it combines comparably recent but well investigated techniques from diamond magnetometry and combines them with the task of free radical detection in cells”.

Meer over het onderzoek van Romana Schirhagl is te lezen in een artikel op KennisInZicht, het digitale wetenschappelijke magazine van het UMCG.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum