Biomarkers in Groningen zetten landelijk de toon

woensdag 3 juli 2019

  • Life Cooperative

De gezamenlijke visie in Groningen op biomarkers, bioanalyse en diagnostiek heeft nationale impact. Op 1 juli 2019 kwamen ruim 60 regionale en landelijke spelers vanuit onderzoek en ondernemerschap op dit thema, samen in Groningen op de Zernike Campus. Het doel van de middag: kijken wat de regio in huis heeft op het gebied van biomarkers. Hoe gaat dit thema de toekomst in de gezondheidszorg bepalen? Waarom heeft dit onderwerp zoveel impact en waarom is Noord-Nederland de logische plek waar dit samen komt? De organisatoren van het event zijn BPRA en Campus Groningen, mogelijk gemaakt met steun van Health Holland.

Ymke van der Geld: “In Groningen hebben we een prachtige, uitgebreide biobankstructuur, een sterk Life Sciences ecosysteem met de LIFE Cooperative waarin de bedrijven kunnen floreren en in samenwerking met de academische partijen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe biomarker en diagnostische assays”, aldus de Managing Director van BiomarkerBay.

Een schat aan waardevolle informatie

Op maandag 1 juli  werd de aftrap van het congres in de Energy Barn op Zernike Campus Groningen  gedaan door Arno Rutte (Tweede Kamer, VVD) en Ernst Nagel (Operations Director, Health Holland). Beiden benadrukten het belangrijke karakter van biomarkers, biobanken en de prachtige bedrijven en kennis die er in Groningen aanwezig is op dit gebied. Lifelines is zo’n waardevol project binnen deze thema’s. “Met Lifelines kunnen we op een systematische manier verbanden leggen. De catalogussen die we bouwen helpen bij het maken van de diagnose”, aldus Professor Lude Franke (UMCG). Ymke van der Geld vult aan: “Met behulp van Lifelines hebben we biomarker informatie ten tijde van ziekte, maar in het bijzonder ook van voor het ontstaan van de ziekte. Dit is een schat aan informatie”.

Grootste bio-analytische lab van Europa

Met de aanwezige kennis binnen de kennisinstellingen is ook het regionale bedrijfslevensterk gegroeid op het vlak van bioanalyse (CROs). Tel je alles bij elkaar op dan heeft Noord-Nederland de grootste bioanalytische capaciteit van Europa met meer dan honderd LC-MS/MS machines (een belangrijk instrument bij de uitvoer van bioanalyse). Ep Oosting, Managing Director bij Ardena Bioanalytical Laboratory licht toe “Buiten de regio is dit goed bekend, want toonaangevende bedrijven bleken erg interessant voor (internationale)overname. Bioanalyse klinkt dan misschien niet erg sexy, maar dat is het zeker wel en we zijn er hier in Noord-Nederland bovendien ook erg goed in. De diverse laboratoria breiden momenteel behoorlijk uit en bieden in toenemende mate aan steeds meer mensen hoogwaardig en interessant werk”.

Hand in hand

De middag, gevuld met pitches op de inhoudelijke facetten van hoe biomarkers in de dagelijkse praktijk geïmplementeerd worden, biedt een mooi overzicht van het huidige speelveld. Zowel professor Harry Groen als professor Ed Schuuring van het UMCG gaven een duidelijk verhaal van het gebruik van biomarkers in de praktijk van longkanker diagnostiek en behandeling. De middag is afgerond met een interactief debat, waarin de kracht van een dergelijk netwerkevent wordt onderschreven. Ep Oosting: “In de afgelopen jaren zijn we begonnen nauw samen te werken in Noord-Nederland tussen de verschillende Contract Research Organisations, academische instituten en bedrijven. Hand in hand, omdat we ons realiseerden dat we met een breder netwerk onze capaciteiten kunnen uitbreiden en complexe projecten kunnen uitvoeren. Het is mooi dat we dat vandaag hebben laten zien en dat er nieuwe verbindingen zijn gemaakt op nationaal niveau”.

“Buiten de regio is dit goed bekend, want toonaangevende bedrijven bleken erg interessant voor (internationale)overname. Bioanalyse klinkt dan misschien niet erg sexy, maar dat is het zeker wel en we zijn er hier in Noord-Nederland bovendien ook erg goed in. De diverse laboratoria breiden momenteel behoorlijk uit en bieden in toenemende mate aan steeds meer mensen hoogwaardig en interessant werk”.

Ep Oosting, Managing Director, Ardena Bioanalytical Laboratory

Aandachtsgebieden

Life Cooperative